HTML

Koli vagy albérlet?

2013.07.30. 15:46 joker_BB

Felvettek? Király vagy!!
Keresztkérdés: lakni hol fogsz amíg tanulsz?

Jó eséllyel a szülői ház nem ott van, ahol a leendő sulid, így az alábbi opciók adottak:

  • Koli
  • Albérlet
  • Saját lakás - jelen post szempontjából nagyrészt megegyezik az albérlettel

Nagyon röviden összefoglalom a különbséget: a koli olcsóbb, be kell kerülni/bent kell maradni, valamint kezelni és néha tűrni kell tudni a társaságot, tömeget. Az albérlet/saját lakás drágább, de nagyobb privát szférát és komfortzónát biztosít. Egyik sem jobb a másiknál, csupán bizonyos felfogású, természetű embereknek egyik jó, másoknak a másik. A pénz persze egy elég objektív szempont, de az túlmutat jelen post keretein…

Albérlet szerintem azoknak jó, aki nagyon szeretné elválasztani a magánszféráját mindenki mástól. Ennek megvan az az előnye, hogy bármikor bármilyen formában visszavonulhatsz a kis világodba, valamint ezt felhasználhatod, a szó szerint vett tanulásra, tehát az órákra és vizsgákra való készülésre (ami ugye szükséges, de nem elégséges feltétele a sikeres szakmai életnek). Amennyiben inkább erre hajlasz, és szeretnél magadnak albérletet keresni, ajánljuk nagyon kedves partnerünk, az ingatlan.com albérletkeresőjét.         

Ha koli vonz inkább, az nem csoda, hisz egy igen spontán világ, gyorsan és pörgősen történnek az események. Kicsit olyan, mint egy valóság-show. Sokkal jobban ki vagy szolgáltatva a körülményeknek, ott lévő embereknek, és nagyon sok függ attól, hogy mindezeket hogyan reagálod le. De pont emiatt a pörgés miatt – ha jól használod - gyorsabban és hatékonyabban találsz barátot/barátnőt/játszótársat/példaképet/ellenséget/tanulótársat.

Ha megtalálod a helyed és az embereid egy koliban (amihez semmi más nem kell, mint nyitottnak lenni és adni önmagad), akkor 1-2-3 év alatt olyan emberi kapcsolatokat szedsz össze, melyek egész életedet végigkísérik majd mind szakmai, mind magánélet terén. Ez pont azért van így, mert az emberek egymásra vannak utalva (össze vannak „zárva”), és egymás életét kell építsék, javítsák (erre az emberek vagy rájönnek, ráéreznek és elkezdik élvezni, vagy nem lesznek sokáig kollégisták).

Nem utolsó sorban az órai tanulmányaidat is előbbre tudják vinni a kollégistatársaid egy-egy vizsgainfóval, közös tanulással, nem ritkán rapid vizsgafelkészítéssel a kollokvium előtti éjszaka (konkrét, saját, többszöri tapasztalat).

6 év kolifeeling után bátran kijelenthetem, hogy egy felsőoktatási kollégium ideális terep az élethez elengedhetetlen alábbi skill-ek elsajátításához:

  • Alkalmazkodás
  • Ismerkedés
  • Csapatmunka
  • Konfliktuskezelés

Természetesen van olyan - mint az életben számtalanszor -, hogy bármennyire is szeretné valaki, nem jön össze, de mint oly sok minden más ez is próba szerencse alapon működik. Ahhoz pedig, hogy szerencse legyen, ahhoz próba is kell;)

Továbbá azt is látni kell, hogy az egyes kolik felszereltségétől/hangulatától/múltjától/jelenétől rendkívül függ, hogy a fenti hatások mennyire erőteljesek, de az egészen biztos, hogy valamilyen szinten (főleg elsőéveseknél) jelen vannak, működnek.

Én csak annyit tanácsolok – tapasztalt kollégistaként - hogy legalább kipróbálás szintjén aki teheti menjen el kollégistának, és fogadja pozitívan azt, amit ott kap. Ha ez működik, tetszik akkor király, ha meg nem akkor még mindig lehet menni kvártélyra.

Jó lakhatáskeresést:)

u.i. A kolik egy speciális válfajáról, a szakkolikról még nem is volt szó. Ezekben a lábszag alapján való azonosítás képessége mellett más, valóban hasznos szakmai tudást, tapasztalatot is elsajátíthatsz, valamint szert tehetsz sok későbbi barátra, üzlettársra;) Erről is lesz okoskodás, csak kicsit később;)
u.i.2 Szintén saját tapasztalat, hogy akkor laksz jó helyen, ha nem azt mondod rá, hogy "ott lakom", hanem azt, hogy "ott élek". Tényleg;)

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem kollégium albérlet lakhatás

A bejegyzés trackback címe:

https://uni-plus.blog.hu/api/trackback/id/tr475434209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása